Välkommen till Folkhälsocentrum i Laholm

Bassängtider idag Söndag 17/2: 10.30-15.30. Öppettider i aktivitetsbassängen, ring 0430-153 00.

Ole Saadenhjelm

1: e badmästare, simskola

ole.saadenhjelm@laholm.se

Uppdaterad den 25 januari 2019 kl 09:51 av Andy Marshall

Kontakt

Simskola (Barn)

Simskola1 Simkunnighet omfattar mer än bara att kunna simma en viss sträcka. Den omfattar också kunskap om de risker som är förknippade med vistelse vid och i vatten och på isar. I simskolan skall eleven få, förutom en grundläggande vattenvana och simkunskap, färdigheter inom livräddning och säkerhet. Kunskap i simning ger en livslång kunskap för en ökad livskvalité, glädje och trygghet i och vid vatten. På Folkhälsocentrum använder vi SLS (Svenska Livräddningssällskapet) utbildningsstege. Vi lär ut bröstsim och ryggsim med bröstbentag som första simsätt.

Vem är simkunnig?

Simkunnig anses den vara som kan: Falla i vattnet, få huvudet under, och efter att åter tagit sig till ytan kan simma 200m på djupt vatten, varav 50 m ryggsim.

Gruppförklaring simskola

Kontakt

Gruppförklaring simskola

Gruppförklaring och när barnen skall vara födda för de olika grupperna hösten 2018, våren och sommaren 2019

 

Simskola1

Nivå 1, barn födda -14 eller tidigare:

Här tränas mycket vattenvana för att barnet skall lära sig att tycka om att vara under och ovanför vattenytan. Barnen kan inte glida och flyta utan hjälpmedel. I denna grupp så övar man: doppa, blåsa, titta, hoppa, dyka, flyta och glida. När barnen behärskar dessa moment går man in på bentag och armtag.

Målsättning för Nivå 1-gruppen:

Att kunna livrädda sig själv, d.v.s. att om man ramlar i vattnet kunna ta sig tillbaka till kanten på egen hand på djupt vatten. Skall behärska alla grundövningar, kunna hoppa i på djupt vatten, kunna glida med ansiktet i vattnet och flyta på rygg utan flythjälp.

Grundövningar:

Hoppa, doppa, dyka, titta, blåsa, flyta, glida,

Nivå 2, barn födda -14 eller tidigare:

Här kan vi alla grunderna redan men har inte haft någon teknikträning tidigare. Barnen kan glida och flyta utan hjälpmedel, att doppa hela huvudet under vattnet och att hoppa i på djupt vatten är inga problem. I denna grupp så över man: bentag, armtag, ryggsim, att vara i stora bassängen, doppa, blåsa, titta,hoppa, dyka, flyta och glida. Under terminen kommer man även träna en del livräddningsmoment.

Målsättning för Nivå 2-gruppen:

Skall behärska alla grundövningar samt kunna simma 10 meter bröstsim och ryggsim på ett tekniskt riktigt sätt på djupt vatten.

Nivå 3 , barn födda -14 eller tidigare:

Här kan vi alla grunderna redan och vi tränar vidare på saker som vi har lärt oss i Nivå 2-gruppen. Barnen kan glida och flyta utan hjälpmedel, att doppa hela huvudet under vattnet och att hoppa i på djupt vatten är inga problem. I denna grupp så över man: bentag, armtag, ryggsim, att vara i stora bassängen, doppa, blåsa, titta,hoppa, dyka, flyta och glida. Under terminen kommer man även träna en del livräddningsmoment.

Målsättning för Nivå 3-gruppen:

Skall behärska alla grundövningar samt kunna simma 10 meter bröstsim och ryggsim på ett tekniskt riktigt sätt på djupt vatten.

Nivå 4, barn födda -14 eller tidigare:

I denna grupp så kan alla simma minst 10 meter bröstsim och ryggsim på ett tekniskt riktigt sätt på djupt vatten. Vi kan även hoppa från kanten i stora bassängen och är helt orädda för vatten. Barnen i denna grupp är mycket av tiden i stora bassängen där de tränar på att: simma bröst och ryggsim, flyta, trampa vatten, längd och djupdyk, livräddning samt svårare vattenvaneövningar.

Målsättning för Nivå 4-gruppen:

Att kunna simma 50 meter bröstsim, 25 meter ryggsim, flyta med kläder i 2 minuter, trampa vatten i 2 minuter och simma 2 meter under vatten.

Nivå 5, barn födda -14 eller tidigare:

Vi tar märken efterhand som vi har övat på de olika momenten. Vi gör svårare vattenvaneövningar. Vi som går i denna grupp skall ha klarat Järnbojen

Målsättning för Nivå 5-gruppen:

Vidareutveckla sina färdigheter inom simning genom att träna på de olika delmomenten som finns på märkesstegen.

Simskola (Vuxen)

Kontakt

Simskola (Vuxen)

Vuxensimskola

Du som vuxen kan lära dig simma!

Simskolan vänder sig både till dig som är nybörjare och till dig som redan kan simma men vill lära dig mer. Vi arbetar med varje individs behov, där instruktören alltid är med i vattnet och hjälper till. Ingen behöver göra något som han/hon inte vill eller känner sig trygg med.

Vi tränar helt individuellt på just det du vill lära dig. Vi jobbar med vattensäkerhet, bröstsim, ryggsim och flytövningar – allt med glädje och på era villkor. Undervisningen utgår från aktivitetsbassängen, men ibland simmar vi parallellt med andra gäster i stora bassängen. I vår vuxensimskola får du möjlighet att träna bort rädslan för vatten och obehaget av att vara på djupt vatten.

 

Varför ska jag lära mig simma?

  • Det är en livsviktig kunskap.
  • Har du barn/barnbarn så är det en trygghet att kunna hjälpa dem i vattnet.
  • Hälsan förbättras eftersom simning är en bra och skonsam träning.
  • Det är roligt! Vattenvana och vattentrygghet är glädje!