Välkommen till Folkhälsocentrum i Laholm

Bassängtider idag Torsdag 28/9: Morgonsim: 06.00-08.00 13.00-19.30

Information angående hygien före bassängbad.

En liten text om klor, trikloraminer och smuts i badvattnet.

Stor bassäng för motionssim
De flesta gillar att bada och här på simhallen kan det ibland vara hundratals personer i bassängerna, men vattnet är ändå lika rent och fint. Har ni tänkt på det? Sitter vi två stycken i badkaret hemma blir det ju grumligt efter en stund. Vad beror detta på? Det vet ni säkert redan. På simhallen tillsätter vi klor i vattnet för att hålla det rent! Så nu ska vi berätta för er om klor och hur det reagerar på smutsen som vi tar med oss ner i vattnet!

När kloret doseras i simbassängen är det fritt klor. Det fria kloret angriper bakterier och föroreningar som hudavlagringar, tåludd, rester från smink och hårprodukter vilka följer med de badande ner i vattnet. Efterhand som kloret verkar och ”äter upp” all smuts i bassängen övergår det från fritt klor till bundet klor. Bundet klor kallas också för kloraminer och är ineffektivt i reningsprocessen. Det är det bundna kloret som står för den kända ”klorlukten” och det är också det bundna kloret som kan göra att ögonen blir röda och irriterade. Det bundna kloret avger också en gas som kallas för Trikloramin och den håller sig cirka 15-20 cm ovanför vattenytan, alltså precis där vi vistas med våra andningsorgan. Trikloramin är inte helt ofarlig utan kan i längden påverka andningsorganen och i värsta fall utlösa astma.

Ju smutsigare vattnet är, desto mer klor måste vi pumpa i bassängerna och mer gas bildas. Därför är det så väldigt viktigt att duscha innan man badar! Vi vill, tillsammans med er försöka få vattnet så rent som möjligt, med så lite klor som möjligt genom att vi alla tänker på att tvätta både kropp och hår innan vi hoppar i vattnet.

 Tänk på följande:

  • Tvätta kropp och hår med tvål och schampo för att få bort lösa hårstrån, hudavlagringar, smink och rester av hårprodukter.
  • Duscha UTAN baddräkt, bikini och badbyxor. Vid dusch med badkläderna på samlas all smuts i dessa och följer med ner i vattnet.
  • Vill man absolut inte tvätta håret så går det bra att använda badmössa eller duschmössa. Det finns massor med fina och bekväma sådana.

 Tack för att ni bidrar till bättre vattenkvalité!

Uppdaterad den 15 september 2022 kl 17:38 av Simon Larsson